ЦЕНТАР ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК

КАО СТРАНИ И НЕМАТЕРЊИ

Зграда Бановине је смештена на десној обали Нишаве, недалеко од улаза у Тврђаву. Изграђена је 1889. године за потребе Начелништва Нишког округа и осим своје архитектонске лепоте има и значајну улогу у историји Ниша и Србије.
На почетку I светског рата (од 26. јула 1914. до 16. октобра 1915. године) Ниш је био „ратна престоница Србије“ и у овој згради се налазило седиште Српске владе и Министарства иностраних послова. У уторак 28. јула 1914. овде је стигла званична објава рата Србији од Аустроугарске, на начин јединствен у дипломатским односима – путем телеграма. Телеграм је примио председник српске владе Никола Пашић.
У овој згради је и 4. септембра 1914. године потписан „Споразум између Србије и Албаније“ познатији као „Нишки споразум“ коју је потписао Есад паша Топтани и Никола Пашић, а подразумевао је заједничку одбрану, царину и заједничко представљање у иностранству. Споразум је био веома значајан за Србију у зиму 1915, када се српска војска повлачила кроз Албанију.
Друга фаза доградње започела ја 1930. године када је Ниш постао седиште Моравске бановине, да би коначно 1935. године зграда добила данашњи изглед. Након II светског рата у њој се налазило седиште Среза, а од 1966. године седиште Универзитета.

 

Преузето са званичне презентације
Туристичке организације Ниш
http://www.visitnis.com/

 

ПРИЈАВА

ОНЛАЈН

Ко је на мрежи: 15 гостију и нема пријављених чланова