ЦЕНТАР ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК

КАО СТРАНИ И НЕМАТЕРЊИ

Пројекат ,,Развој општих стандарда постигнућа за српски као нематерњи језик за крај првог, другог и трећег циклуса образовања” Центар за српски као страни и нематерњи језик реализује у сарадњи са Заводом за вредновање квалитета образовања и васпитања а уз финансијску подршку Фондације за отворено друштво из Београда.


Ради се у ствари о другој фази пројекта, која ће бити реализована у периоду од септембра 2015. до августа 2016. године, при чему је прва фаза реализована у периоду од јануара до јуна 2015. године. У првој фази пројекта предложени су стандарди за српски језик као нематерњи и израђени су упитници и задаци за емпиријску проверу стандарда на терену, чиме су остварени предуслови за реализацију испитивање (тестирање) стандарда на узорку ученика. Центар за српски језик као страни и нематерњи управо има задатак да спроводи емпиријску проверу стандарда на терену што ће омогућити Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања да реализује завршну фазу овог процеса, односно омогући ће Радној групи да дефинише предфиналну верзију стандарда, која ће бити достављена Друштву за српски језик и књижевност Републике Србије. Финална верзија предлога образовних стандарда за српски као нематерњи језик, припремљена после јавне расправе, биће послата на усвајање Министарству просвете, науке и технолошког развоја и Националном просветном савету.


Током септембра месеца одабрано је шесторо учесника пројекта из Ниша, према препоруци управника Центра за српски језика као страни и нематерњи, који су током новембра и децембра месеца 2015. године спровели тестирање ученика завршних разреда основних и средњих школа на територији јужне и југоисточне Србије. То су: Јанко Ивановић, Јелена Стојковић Цветковић, Анђела Андонов, Милена Станковић, Милица Митић и Наташа Спасић. После обављeног посла на терену (Димитровград, Медвеђа, Бујановац, Прешево), сарадници су предали попуњене тестове Заводу за вредновање квалитета васпитања и образовања у Београду и сачинили потребне извештаје.

 

ПРИЈАВА

ОНЛАЈН

Ко је на мрежи: 144 гостију и нема пријављених чланова